cropped-Ravintoterapeutti-Sari-Spara.jpg

Saskatoon, terveyspommi

Oletteko kuulleet saskatoonista? Kovin moni ei näytä tuntevan tätä marjaa. Kotimaassaan Kanadassa supermarjaksi kutsuttua saskatoonia on sen sijaan nautittu jo satojen vuosien ajan. Ulkoisesti saskatoon-marja muistuttaa hieman mustikkaa. Maultaankin se on hieman mustikkainen, hienolla mantelisella aromilla. Saskatoon-marjat maistuvat parhailta sellaisenaan, mutta niitä voi käyttää muiden marjojen tapaan hilloissa, kakkujen koristeena, liharuoissa, smoothieissa, skonsseissa etc.

 

Me istutimme saskatoon pensaat kolmisen vuotta sitten syksyllä, näköeste-aidaksi. Kolmessa vuodessa on kasvu lähtenyt hitaasti, mutta varmasti käyntiin. Vaikka pensaat ovat nuoria, antavat ne jo nyt runsaan sadon.

Saskatoon

 

VINKKI!

Oletteko jo tutustuneet Meren Maku kirjaani? Sieltä löytyy mm. ihanien valkosuklaisten saskatoon skonssien resepti! 

Haluatko tilata kirjan suoraan minulta? Klikkaa tästä: KLIK 

tai vaikkapa Adlibris verkkokaupasta: KLIK

Lisää infoa saskatoonista:

Pohjoisamerikkalainen ”saskatoon” on marjanviljelyyn erityisesti jalostettu tuomipihlaja. Tämä valkokukkainen pensas tai pikkupuu on samalla puutarhan koristekasvi. Täysin terveet tuomipihlajat sopivat luonnonmukaiseen viljelyyn. Lajikkeet ovat itsepölytteisiä, joten yksikin pensas tuottaa satoa.

Käyttö: Loppukesällä kypsyvät makeat, tummansiniset marjat tuovat mieleen mustikat. Tuomipihlajia kutsutaankin intiaanien mustikkapuiksi. Marjat katoavat lintujen suihin, ellei marjoja poimita pian niiden kypsyttyä. Ne soveltuvat parhaiten hilloksi ja mehuksi yhdessä muiden marjojen kanssa.
Kukinta: Valkoiset, tuomea muistuttavat kukkatertut puhkeavat touko–kesäkuussa.
Kasvupaikka: Aurinko, tuore, keski–runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 6–6,5). Aurinkoisella paikalla marjoista tulee maukkaimmat.
Hoito: Liian korkeiksi ja vaikeasti poimittavaksi kasvavia lajikkeita kannattaa leikata säännöllisesti. Vanhaa, vähintään viisivuotiasta pensasta, aletaan nuorentaa poistamalla vanhimpia oksia vaikkapa joka keväänä ennen silmujen avautumista. Kun et anna versojen kasvaa 2–2,5 senttiä paksummiksi, pensas tuottaa runsaasti satoa joka kesä ainakin 30 vuoden ajan.
Taimiväli: noin 2,5 metriä ryhmissä tai riveissä. lähde:suomalainentaimi.fi

 

Lisäksi www.makuja.fi  julkaisi juuri artikkelin saskatoonin terveyshyödyistä ja käytöstä. Kannattaa lukaista!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Sweet Food O`Mine © Copyright 2022. All rights reserved.
Close